maanantai 25. heinäkuuta 2011

Kiviset ja multaiset, mutta hyvin onnelliset

Omassa kodissa asuminen on sitten aivan upeaa. Ei muuta voi sanoa. Onhan muutos meille ollut hyvin suuri monessa suhteessa. Muutimme sekä motivaatiokämpästä uuteen omakotitaloon että myös kaupungista maalle. Luonnon läheisyys on meille ollut suuri ilo. Linnut jaksavat yhä lauleskella aamusta alkaen ja meistä on hyvää vauhtia kehittymässä melkoisia lintubongareita. Paras havainto tähän mennessä on ollut viimeviikkoinen räiskyvän keltainen lintu, kuhankeittäjä ja se urospuolinen versio. Aika upea ilmestys!

Omassa kodissa on jo verhotangot sekä verhotkin paikoillaan. Vallilasta tilatut pellavapaneelit maksoivat kuutisen sataa, mutta ovat olleet sen veroiset - yksinkertaiset, eivätkä piilota kokonaan upeita hirsiseiniä olohuoneessa ja tupakeittiössä. Muutoin sisustustyöt ovat vielä pitkälle keskeneräisinä. Aulasta puuttuu edelleen senkki ja kaksi makuuhuonetta (lastenhuone ja vierashuone) odottavat vielä todellista somistamista. 
 
Pihatyöt kuitenkin ovat nyt käynnissä toista viikkoa. Tontilla on möyrinyt kolmenlaisia järeitä koneita. Kiveä on pyöritelty, nosteltu, aseteltu ja pengerryksiä muodostettu, tasoja rakenneltu. Tänään konetyöt jatkuvat vielä ja toivomme, että valmista tulisikin vielä tämän päivän aikana niiden osalta. Sen jälkeen varsinainen käsityöosuus saa alkaa. Luvassa on nurmikon pohjustustöitä, kylvöä ja istutuksia. Näitä riittää varmasti pitkälle syksyyn. Pihalle piirrustin Itä-Etelä -suuntaan varsinaiset oleskelualueet kun taas pohjoisessa on lähinnä hyötypihaa ja lännessä sisäänkäynti autotalleineen ja parkkialueineen.

Kasvien on tarkoitus olla tähän normaaliin ympäristöönsä sopivia. Suunnitelmissa on ainakin katajaa, kanervaa, tuijia, varjoliljaa, kuunliljaa ja pensaista puolestaan jasmiketta ja lumipalloheittä, puista jotain hedelmäpuuta (ehkä omenapuu). Suurimmalle osalle näistä kasveista on jo paikat tiedossa. Pensaita istutetaan etupihan pengerryksien nurmirajaan, samoin hedelmäpuiden paikka on etelä- ja länsipihan rajoilla. Kovin paahteisia paikkoja pihallamme ei ole, sillä olemme jättäneet pihan reunoille valtavia petäjiä, jotka kuumimpina aikoina varjostavat osaa itä- ja eteläpihoista.

Vaikka tekemistä pihoissa riittää varmasti nyt ja tulevaisuudessa niin piha on aivan ehdottomasti unelmapihani. Mitään muuta en koskaan olisi voinut pihalta toivoa. Tämä piha tarjoaa monimuotoisuutta, luonnonmukaisuutta (kaikki kivet ovat omalta tontilta) ja mielenkiintoisuutta. Olen aivan ihastuksissani! Tervetuloa vaan katsomaan tätä hiomatonta timanttia!

1 kommentti: