lauantai 30. lokakuuta 2010

Yksi ilo lisää: vesikatto!

Täytyy sanoa, että oli niin valtavan rivakkaa jengiä tontilla, ettei muuta osaa kun ihmetellä. Melkoisella tarmolla ja teholla tuli tehtyä kattotyöt. Osaavien korkeanpaikantyöskentelijöiden tukena oli sen verran rivakka naisväki, että harvoin näkee. Kiitokset talkoolaisille, olette korvaamaton apu! Koiruuskin pääsi kokonaiseksi päiväksi tontille touhuamaan ja osasi olla melko hienosti. Ainoastaan pariin otteeseen isäntä joutui kieltämään väärien ainesten maistelemisen. Koiran pääasiallinen työtehtävä tuntui olevan rakennustelineiltä tippuvien sattumien pyydystäminen.













Onneksi sää suosi meitä jälleen kerran. Päivä oli sopivan viileä, ilma tyyni ja siksi ulkoilmareipastelulle otollinen. Sadetta alkoi tulla aivan projektin loppumetreillä.  Raksamies on tehnyt niin pitkää päivää viime aikoina, että aivan ihmetyttää mihin ihminen voi yltää tarmon ja innon avulla. Huomisen olisikin tarkoitus olla lepopäivä, siksi siivosin, puunasin ja pesin eilen ja tänään. 


Kyllä tässä projektissa ilot vaan lisääntyvät ja tuntuu, että jokainen naula, jonka saa oikeaan kohtaan vasaroitua on suuren ilon arvoinen. Pienistä asioista tulee hyvä mieli ja isoista aivan todella onnellinen olo. Tosin on tullut varauduttua mielen tasolla niihin pettymyksiin ja ikävyyksiinkin. Ei niiltä voi yleensäkään elämässä välttyä, miksi sitten tässä. Unen määrä on yksi asia, joka selvästi vähentyy, mutta ehkä sitten siellä havurinteellä uinutaan makeasti kuin oravaiset.

lauantai 23. lokakuuta 2010

Tuulensuojaan..

Viikko vierähti vauhdikkaasti. Säät olivat tavanomaisen syksyiset - tuulta, vesisadetta ja lumisadetta. Viikon tavoitteena oli päätykolmioiden nikkarointi, sekä aluskatteen ja vesikaton asentaminen. Tontilla ahersivat kirvesmies, raksamies, kyty ja pikkuveli. Talkoovakuutus oli otettu kaiken varalle, mutta sitä ei tähän mennessä ole onneksi tarvittu. Pikkuveljeä ei myöskään varmuuden vuoksi päästetty katolle saakka, vaikka hän olikin apuna aluskatteen laitossa. Navakka lounatuuli lisäsi vaikeusasteita aika lailla ja jäimme hiukan aiemmin oletetusta aikataulusta vesikatteen asentamisen suhteen. Rakennustarkastajakin kävi kattourakoinnin aikana tontilla ja totesi kaiken olevan kunnossa.

Raksamies hoiteli tontilla ahertamisen lisäksi monenlaista muuta asiaa: LVI-urakoitsijan kanssa tehty sopimus allekirjoitettiin ja sovittiin asennusajankohdista, muurarin tapaamisesta sovittiin, sähkärin kanssa sovittiin tulevasta aikataulusta, lattialiipparin kanssa käytiin samoin keskustelua mahdollisesta liippausajankohdasta. Muuta puhelinrallia käytiin myös talotehtaan ja kiintokalustetoimittajan kanssa. Lisäksi raksamies kävi shoppailemassa rautakaupoissa hankkien nauloja, tuulensuojalevyjä, radon -putkia ja muuta tarpeellista.

Raksanainen pääsi vasta tänään ensimmäistä kertaa tällä viikolla touhuamaan tontille. Nyt voi sanoa tehneensä ihan oikeita raksatöitä kun työvälineinä olivat tikkaat, lautaa, tuulensuojalevyä, saha, vasara ja kahdenlaisia nauloja. Ensi viikolla saadaan tontille putkimies ja toivottavasti myös pellit katolle. 

sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Kiitokset tiimille!



Pohjanmaan kuljetusveljekset toimittivat hirret tontille eräänä syksyisenä arkiaamuna. Kuormalavoja oli tietenkin hamstrattu tätä ajatellen edeltävä viikonloppu ja niitä tuntui riittäneen varsin hyvin pakettien alle. Paketteja
tuli myös Ruukilta ja Lauttaniemeltä. Melkoinen JOULU!



Talkooväkeä oltiin pyydetty apuihin hirsirungon pystytykseen, jonka oletettiin kestävän kolmisen päivää. Toisin kävi. Rungon pystytys alkoi klo 7.30 ja päättyi samana päivänä klo 19.30. Hyvä me, hyvä tiimi! Tiimiin kuului ammattitaitoinen nosturikuski, kirvesmies, myyntimies, raksamies, raksanainen, kyty ja hyvin joukkoon sulautunut valmentaja.



Hirsien asentamisen jälkeen päästiin jo suoraan seuraavana päivänä asentamaan kattotuoleja - kesto 1,5h. Porukasta oli pari henkeä vähentynyt, mutta vauhti oli jäänyt päälle edelliseltä päivältä, joten teho oli taattu. Paikalla pyörähti myös vastaava mestari, joka muiden ruokatauon aikana otti muutaman askeleen rungon sisä- ja ulkopuolella, ja poistui kaupungin humuun tuossa tuokiossa.



Tällä hetkellä toinen päätykolmiokin on jo paikallaan ja toista aletaan huomenna nikkaroimaan. Melko korkeaa työskentelyä se on noilla telineillä touhuaminen. Toivon mukaan ensi viikon loppuun mennessä telineitä on käytetty talon etu- ja takapuolella ja kaiken tuon purkamisen ja uudelleen kasaamisen sekä sitä seuraavan nikkaroinnin lopputulemana meillä on vesikatto päällä.

sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Kiviset ja Soraset: pääsispä jo sisähommiin!

Nyt tuntuu odottavan aika pitkältä. Pohjat on olleet valmiina jo jonkin aikaa ja täytötkin tehtynä, mutta hirsitoimitus oli sovittu vasta viikolle 40. Tontilla riittää tosin aina tekemistä ja tekevistä käsistä tuntuu olevan jatkuva pula. 


Onneksemme saimme viime viikolle ulkopaikkakuntalaisen lisävahvistuksen Helsingistä saakka auttamaan raksamiestä, kirvesmiestä ja kaivinkonekuskia mm. sähkökaapelin vedossa, jätevesiputkien ja salaojien asettelussa, sekä pihan ja sisäpuolen täytöissä. Raksanainen ei päässyt näistä iloista juuri lainkaan nauttimaan, sillä työt tehtiin arkena päiväsaikaan. Viikonloppuna teimme vielä helsinkiläiskytyn kanssa hiukan maansiirtotöitä paljain käsin - ja kyllä kuntta liikkui.
  

Täyttöjen tekemisen jälkeen olemme tontilla urakoineet halkojen parissa ja pinonneet komian halkokartion kuusien katveeseen. Säät ovat olleet aivan upeat heti sen jälkeen kun miehet olivat täyttö- ja kaivuutöissä urakoineet kaatosateiden keskellä vajaan viikon verran. Tänään aurinko jaksoi myös porottaa kun veimme tontille kuormalavoja, jotka sijoitetaan hirsinippujen ja kattopeltien alle.

Eilen teimme myös yhden suuren ja erittäin hankalan päätöksen. Kiintokalustesopimus on nyt allekirjoitettu, eikä enää muita vaihtoehtoja pidä haikaileman. Tämä päätös ei ollut sieltä helpoimmasta päästä, sillä lähestymistapoja tähän oli varsin monia. Ottaako ensisijaiseksi kriteeriksi laatu, hinta vaiko ulkonäkö? Tietenkin pyrimme valitsemaan parhaimman vaihtoehdon kaikkien kolmen kriteerin kannalta. Lopputuloksen onnistuneisuus selvinnee toimituksen ja asennuksen sekä oikean arjen kautta. Keittiökoneita emme samaan pakettiin saaneet, sillä toimittajalla ei ollut tarjota haluamaamme merkkiä. Olemme kuitenkin jo aiemin pyytäneet paketista tarjouksen, joten hinnoittelusta olemme selvillä.

Eilen vilkuilimme myös hieman pintamateriaaleja rautakaupoissa. Olimme jo aiemmin todenneet, että esimerkiksi laattojen sävyjen yhteensovittaminen on aivan mahdotonta muuten kuin kahta pintaa toisiinsa rinnakkain verraten. Muistiin ei voi luottaa yhtään. Kun mieleen oli painanut yhden laatan sävyn ja meni toiselle puolelle myymälää etsimään sille kaveria - niin aina valitsi vääriä sävyjä. Yhteensopimattomuus oli ennemmin sääntö kuin poikkeus. Myyjä ei myöskään onnistunut meitä paremmmin. Tulen varmasti vielä moneen kertaan kiikuttamaan keittiölaatoista koepaloja keittiötoimittajalle ja vertailemaan sävyjä keskenään ennen hankintoja.

Ensi viikolla sitten saamme ne kauan kaivatut hirret tontille. Seuraavalle viikolle on varattu talkooväkeä pystytyspuuhiin ja sen jälkeen kattoa päälle. Peukut pystyyn, että sää jatkuisi kauniina vielä hetken aikaa!